4417 Christophe-Colomb by Henri Cleinge ARCHITECTE

“Architects have the opportunity to create the heritage of tomorrow.”


In a province and city continually striving to build heritage and history, we find a wood-framed cottage dating back to the 1800s replaced by a glass and brick contemporary home.  How can that be?

Via a Google-translated* feature from the archives of LaPresse.ca we find that the city is also looking to build-forward as well.  For certain situations, “contemporary architecture is favored. “The architects have the opportunity to create the heritage of tomorrow,” says Mrs. Claude Laurin, Division of Planning, Heritage and Public Affairs of the Plateau Mont-Royal”. With the original cottage set well back from the street and lacking much of the original facade, the new history of the lot is constructed in a contemporary flavour with glass and brick over a steel frame.  The old building lives on still as wood paneling throughout the new home. Magnifique.

* Nous n’avons pas confiance en notre langue pour faire le droit du travail.


 

4417 Christophe-Colomb by Henri Cleinge ARCHITECTE Mapped By Architourist.ca

loading map - please wait...

4417 Christophe-Colomb by Henri Cleinge ARCHITECTE 45.527750, -73.577725 4417 Christophe-Colomb by Henri Cleinge ARCHITECTE
Use the source selector tool map-src to choose Google or Bing map views.
 

 

Property Location

Montréal, QC, Canada
Montréal, QC, Canada


 

4417 Christophe-Colomb by Henri Cleinge ARCHITECTE

From the architect:

Located on Christophe-Colomb Street in the Plateau Mont-Royal in Montreal, the existing building was originally a ‘cottage’ (word to describe a single family home) which had been converted into a duplex in the early 1970s. Ironically, because the original building dated back to the 1800s and did not align to the other buildings on the street, the renovation did not have to conform to the traditional morphology of the street.

The intention was to create a very contemporary, yet contextual project within the historical Plateau district. In efforts to express the history of the original building, the fir structural components of the existing house walls were recycled as interior cladding on the lateral walls on all three floors. These wood elements were initially carefully removed, then scanned with a metal detector in order to locate and remove all nails. They were then sheared and finally reinstalled on the new walls.

The contemporary and hard lined shell is rendered warm with other natural materials: concrete, hot-rolled steel, walnut, and slate. The house consists on the ground floor of an open area with a double height living space facing the front garden, a dining space, and the kitchen at the back. The garage located behind the kitchen is accessed by the alley. The second floor, intended for the children, includes two bedrooms, a bathroom, and a play area overlooking the living room below. On the third floor, the master bedroom suite opens to a terrace which faces the Mont Royal as well as the front garden.

 

Architect: Henri Cleinge
Project Area: 279 sqm / 3000 sqft
Budget: $800,000
Photographs: Denis Farley

There is also a large Picasa gallery from what must surely be the homeowner showing what life is like inside and out at 4417 Christophe-Colomb.

Via: