Bohemier Residence by 5468796 Architecture & Cohlmeyer Architecture

The site encompasses two former river lots in one 100 foot x 400 foot heavily treed parcel with a deep front yard and a steep drop to the flood-prone river edge.


5468796 Architecture and frequent collaborator Cohlmeyer Architecture pay tribute to the foundations of the c.1920 original home to create this contemporary riverside home.  The typical galleries for this home deliver few images and little information, leaving too much to the imagination.  

Custom home builder and serial award-winner Sakiyama Construction, however, has a gallery of small images with good detail about this build like:

  • built-in lap pool
  • 3 interior bridges
  • 8-foot cantilevered den on the second floor
  • rear deck fully enclosed by a remote controlled screen
  • heated with 2 geothermal heat pumps
  • remote control window blinds roll recessed into the ceiling

More detail at Sakiyama Construction.


 

Bohemier Residence by 5468796 Architecture & Cohlmeyer Architecture
Mapped By Architourist.ca

loading map - please wait...

Bohemier Residence by 5468796 Architecture + Cohlmeyer Architecture 49.837822, -97.131067 Bohemier Residence by 5468796 Architecture + Cohlmeyer Architecture
Use the source selector tool map-src to choose Google or Bing map views.

 

 

Property Location

Winnipeg, Manitoba, Canada

Winnipeg, Manitoba, CA


 

Bohemier Residence by 5468796 Architecture & Cohlmeyer Architecture

From Cohlmeyer Architecture Ltd.:

The Red River bends gently along Victoria Crescent in St. Vital, a well-established neighbourhood in south Winnipeg. The site encompasses two former river lots in one 100 foot x 400 foot heavily treed parcel with a deep front yard and a steep drop to the flood-prone river edge. The original residence on the site was built during the 1920s, but its form had been long lost under layers of modifications, additions and tacked on porches and decks.

The essence of the old house, not its actual presence, becomes the centre of the new residence, as the original foundation is preserved as a sunken courtyard. The new 3000 square foot residence will be built around the old foundation, acknowledging what used to be. It turns the former spatial arrangement inside out: house to courtyard, yard to house, solid to void, void to solid. This shift allows the ghost of the old house to remain.

The courtyard expands the visual space beyond the enclosed rooms and creates a nexus around which all circulation spirals in three dimensions. A bridge links the carport to the main entry across the courtyard below – an entrance sequence that blurs the boundary between the exterior and the interior. A hidden panoramic view of the river beyond is revealed upon entering the vaulted hall, further connecting the landscape to the interior. Living space flows from the main level into a two storey family room below grade and to the courtyard beyond.

The bedrooms are organized in two distinct wings separated by the courtyard and the lap pool. The juxtaposition of the two bedroom wings allows visual connection from one to the other across the courtyard as a counterpoint to their physical separation. Nestled between the second level and the vaulted entrance, an exterior roof deck opens to both the courtyard and the riverside while remaining protected by the surrounding elements.

 

Bohemier Residence via Sakiyama Construction

 

Architects: 5468796 Architecture Inc & Cohlmeyer Architecture Ltd.
Structural Engineering: Hanuschak Consultants Inc
Contractor: Sakiyama Construction
Project area: 3,500 sq. ft.
Project year: 2009
Photographs: © 5468796 Architecture Inc.

Awards:

2010 Award of Merit – Prairie Design Awards

Via: