Clearview Residence by Altius Architecture

“Situated in perfect harmony with it’s surroundings, sustainability and green technology were emphasized in the building of this home.” – Sotheby’s


 “This Altius designed masterpiece is situated in perfect harmony with it’s surroundings. Sustainability and green technology were emphasized in the building of this home.  The contemporary free flowing design encompasses a spacious 4500 square foot floor plan.  A rich pallette of interior finishes are imbued by the abundant light that filters graciously throughout the home.  An indoor pool with waterfall adds a zen like ambiance and a quiet place to reflect.  This magnificent estate includes an adjacent artists studio with three car garage, a fully self contained guest cottage, and a heated workshop.  The cantilevered deck over the beautiful pond adds to the ambiance. Over 40 acres of lush countryside with trails to explore, are part of this special offering.” – Sotheby’s

Discovered by Architourist.ca while reviewing other Altius projects, Clearview Residence is currently offered for sale via Sotheby’s @ $3,990,000


Clearview Residence by Altius Architecture
Mapped By Architourist.ca

 

loading map - please wait...

Clearview Residence by Altius Architecture 44.469061, -80.170265 Clearview Residence by Altius Architecture
Use the source selector tool  map-src  to choose Google or Bing map views.

Clearview Residence is not yet found by Google Maps, which displays only a small building to one side of the site and an older home slightly north on the property.  The dry clearing north of the building site is where the pond is eventually sited with a swimming pavilion.  Bing illustrates the complete package during the final stages of completion, including guest house, studio and garage and a platform at the new pond. Also shown are improvements such as removal of the older structures and road to the new build site.

Clearview Residence via Google MapsClearview Residence via Bing Maps

 

Property Location

 Clearview, Ontario, Canada

Clearview, Ontario, Canada


 

Clearview Residence by Altius Architecture

Description from the Architect:

Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal pond loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodlands, as well as across the nearby pond.

The buildings’ function, being extensive, coupled with the clients desire to maintain a single level layout, made the design team particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manner. Consequently, this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.

The material palette was of particular importance as it was paramount that the building be embedded within its surroundings, and so we chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of the adjacent landscape and in particular its seasonally changing colours and textures. True to this we incorporated the ever evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue ‘Cape Cod’ pre-finished wood siding, as well as other products like slate and Brazilian ipe wood decking.

The architect provides an additional gallery of Clearview images – Gallery: The Clearview Residence, From Start To Finish” documenting their work process from concept through design and construction at the bottom of their ‘How We Work‘ page.

 

Architecture: Graham Smith
Construction: Valley View Construction
Engineering: Cucco Engineering
Interior Design: Sarah Richardson Design Inc
Landscape Design: John Lloyd & Associates
Area: 4500 sq. ft.
Completion: 2011

Video Tour by Sotheby’s


 

5s8fox8

Add your voice ...

*