Gottshalden House by Rossetti + Wyss Architekten

A tasty treat in Switzerland.


Gottshalden House is almost like an Oreo cookie: from the exterior it impresses a dark modern, minimalist design in a monochrome brown, wooden skin.  White window surrounds and coverings peek out and rise to the eaves.  Inside, the palette turns white and pale with warm wood and stone tones.   The rural setting of this agricultural district ensures a cold glass of milk is at hand.


 

Gottshalden House by Rossetti + Wyss Architekten
Mapped by Architourist.ca

loading map - please wait...

Gottshalden House by Rossetti + Wyss Architekten 47.247099, 8.627234 Gottshalden House by Rossetti + Wyss Architekten
 
gottshalden_gbe00

Google Maps reveals excavation and something of the topography while Bing Maps unveils the earlier structure.
gottshalden_bbe00
 

Bing Map Gallery:

 

Google Map Gallery:

 

Property Location

Horgen, Canton of Zurich, Switzerland
horgen_Switzerland


 

Gottshalden House by Rossetti + Wyss Architekten

From the architect:

This house in Gottshalden is located on a plateau over Lake Zurich. It is set in green surroundings with a high quality of life, dominated by agricultural use. The volume exhibits a unified design, with a reduced, sharp-angled timber facade. The furniture-like wooden skin defines both walls and rooftops, covering the exterior in a single material, unbroken. The various geometries nonetheless lend the structure plasticity, while the windows set flush with the exterior are emphasised with lighter-coloured reveals. The l-shaped floor plan is organised vertically as a split level through the use of inserted storeys.

Inside, solid exposed oak planks in composite construction form the floors and ceilings. this visible display of the building’s structure in its ceiling and floor surfaces conveys the warmth of the material into the interior. The alignment of the rooms switches from one storey to the next. Light and shadow, closeness and spaciousness, a cascading staircase: the interiors breathe life in their diversity, inserted with careful precision in the enveloping shell. The windows frame pictures of the surroundings. Ventilation is provided by means of a series of glazed doors so as not to obstruct the view. At dusk, the house begins to glow with a warm interior life. the building is reduced to an almost graphical figure, with even the minimal distances to the eaves and corners verging on disappearance.

 

Architects: Rossetti + Wyss Architekten AG, Zürich
Architect In Charge: Claudio Sticca
Structural: Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG, Zürich
Electrical: Zürcher Elektroplanungen AG, St. Gallen
HVAC: Geiger
Building Physics: BWS Bauphysik AG, Winterthur
Location: Horgen, Switzerland
Area: 320 sqm
Year: 2012
Photography: Jürg Zimmermann Photography, Zürich

Awards:

via