Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects

Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects

 The dwelling retains the integrity of the existing barn whilst hinting to the dynamic design within. The new building uses the foundations and outer walls of the old barn … all original openings are used without alteration in the lower ground floor.


Our first journey to the United Kingdom lands Architourist.ca in Northern Ireland to see the conversion of an old stone barn into a contemporary home with broad views over the Braid Valley – if the weather cooperates.  Bing’s satellite had a bad weather day filled with fog over County Antrim for close-up imagery and Google Maps finds only the original, decaying stoneworks.  But some sleuthing and Street View and an estate agent help locate Loughloughlan Barn in Broughshane near Ballymena, north and slightly west of Belfast.
Only just completed and first occupied in December 2012, we find the property already on the market for sale at an undisclosed price.


 

Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects
Mapped By Architourist.ca

loading map - please wait...

Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects 54.920671, -6.133225 Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects
Use the source selector tool map-src to choose Google or Bing map views.
 
A split screen image from Google Street View gives an idea of the views south from Loughloughan Barn.
 
GSV Broughshane, NI, UK
 

Property Location

Listed location: Broughshane, Co. Antrim, Northern Ireland

© Google


Loughloughan Barn by McGarry-Moon Architects

Description from McGarry-Moon:

This unassuming residence is a responsive configuration of skilfully contained views from the interior the manipulation of natural light combined with fluid, informal spaces allowing us to create architecture that has some dramatic moments but does not overly dominate the character of the existing stone barn. The house is surprising which engages people and allows the dwelling a unique character without having to resort to reproducing a replica of the past.

The original stone structure, the splendid views of ‘Slemish’ and the desire for comfortable understated interiors were the principles that focused us as architects. The preservation and consolidation of the stone structure was fundamental in achieving an architecture where the old and new complemented each other. Thus the residence was designed by fusing new technologies with older building techniques whilst incorporating sustainability ideals in order to create a rural architecture for the 21st century, rather than simply remodelling or recreating the methods and manners of the past.

Approached from the north west this 110m2 dwelling has a restrained appearance, with smooth texture of copper contrasts and interacts with the warmth of the existing stone walls. The dwelling retains the integrity of the existing barn whilst hinting to the dynamic design within. The new building uses the foundations and outer walls of the old barn, but new metal framework is inserted in the interior to create the upper ground floor. All original openings are used without alteration in the lower ground floor. The living space cantilevers out of existing stone barn and has an altogether different all be it [sic] rural architectural language.

Additional photos in a gallery by McGarry-Moon.

 
Architects: McGarry-Moon Architects
Location: Broughshane, Northern Ireland, UK
Design Team: Jessica McGarry, Steven Moon & Adam Currie
Contractor: Alan Moon Joinery and Building Contractor
Photographs: © Adam Currie, Courtesy of McGarry-Moon Architects

via ArchDaily