Queen’s Park House by Fox Johnston

 

The project involves grafting a two-story folded volume
onto the rear of the existing shell.


Artistry and detail in architecture – as achieved for this small addition near Sydney, Australia – delivers multiple benefits to the owner, the community and the planet. Retaining most of the existing residence leaves a traditional streetscape and maintains the flavour of the neighbourhood. It also also keeps tonnes and tonnes of debris and scrap out of landfill and can usually be engineered to draw less out of the client’s wallet in both the near and long term. There’s almost nothing to cart away and less energy used to replace it with something new.


Queen’s Park House by Fox Johnston
Mapped By Architourist.ca

loading map - please wait...

Queen’s Park House by Fox Johnston -33.896543, 151.246101 Queen’s Park House by Fox Johnston
Use the source selector tool map-src to choose Google or Bing map views.
 

Original Street View Date: November 2009

 

Property Location

Listed location: Queens Park, NSW, Australia

Queens_Park_New_South_Wales

Bing Maps Gallery

Microsoft Bing finds the original structure and lot yet untouchedby this project, poking out from a heavy canopy of trees with the lot marked by the street in fron and one-way lane to the rear.

 

Google Maps Gallery

Google Maps gives a clear definition of the roofline and tree locations that confirm the location in Queen’s Park. Street View has shows a quaint cottage upfront in yellow stucco and offers a peek over the back fence from the laneway.

 


 

Queen’s Park House by Fox Johnston

Description from the Architect:

The existing federation house is situated in Queens Park and benefits from a large north-east facing site.
The clients required a large family home for their growing family that would best utilise the expansive nature of the block as well as respect the integrity of the existing house. The project response involves grafting a two storey folded volume onto the rear of the existing shell – a parents retreat and study on the upper level, with a generous living area below. A central courtyard inserted between old and new provides relief and allows light and breezes to permeate. Living areas open onto a lush rear garden.

Completion: December 2012

The architect’s web portfolio is styled with ‘before’ or reference photos of the original location in black and white. A smaller, unobstructed version for this project has been included in this gallery. See the architect’s project page for large format images of the completed project.

 
Design Team: Conrad Johnston, Emili Fox, Felix Junker, Rana Abboud
Photography: Brett Boardman Photography
Photography: Simon Wood Photography
Builder: Ellis Construction
Structural Engineer: SDA Structures
Landscape Architect: 360 Landscape Architects
Planner: ABC Planning
Hydraulic Engineer: ITM Design

Via:  ArchDailyContemporist