Southlands Residence by DIALOG

A genuine urban oasis  – “one level below and a world away”


Vancouver’s Dunbar-Southlands neighborhood is home to some of Canada’s richest real estate.  South of SW Marine Drive some homes have:

  • their own barn and paddock
  • a small private lake (for CA$16.8 millon, you can also have  indoor and outdoor pools)
  • a Disneyland Castle once-removed aura.

And these homes are all contiguous neighbours.

View these Southlands properties in a larger map

Living on the delta without mountain vistas or ocean views, you have to create or find your own special features.

Having your own natural, Fallingwater-esque stream and subterranean grotto is kind of special*, and that’s what we find just north of SW Marine Drive.  Add-in transit at your door, golf across the street and huge tracts of forested parkland and sandy beaches just kilometres away. The problem is this: you probably won’t much want to leave your renewed city oasis.

* Toronto and Calgary residents may think otherwise in the summer of 2013.


 

Southlands Residence by DIALOG
Mapped by Architourist.ca

loading map - please wait...

Southlands Residence by DIALOG 49.230436, -123.179296 Southlands Residence by DIALOG
Google Maps finds the prior structure in place.


Original Google Street View Date: August 2011

Bing Maps finds the new Southlands Residence under construction.

Bing Bird’s Eye illustrates something of the shadowy, cavernous depths below street level.

Google Map Gallery:

 

Bing Map Gallery:

 

Property Location

Dunbar-Southlands, Vancouver, British Columbia, Canada
Dunbar-Southlands, Vancouver, British Columbia, Canada


 

Southlands Residence by DIALOG

From the architect:

The Southlands Residence nestles into a mature, heavily vegetated corner site in Vancouver’s historical Dunbar-Southlands neighborhood. A year-round fresh water stream divides the irregularly shaped property as it threads its way below Marine Drive to the south. The lush basin resulting from long-standing environmental forces sets the stage for a dramatic and highly contextual architectural response. The Southlands Residence spans the riparian environment and sets up a circulation sequence that culminates in a grand south facing outdoor ‘room’ on the water’s edge. The design capitalizes on moments of natural splendor in social zones while playfully borrowing from foliage and topography in the creation of private contemplative spaces.

The house was designed around the structural grid established by an earlier residence. While remnants of original footings and columns remain, the Southlands Residence completely reinterprets the competing notions of privacy and exposure adjacent a well-travelled avenue. Strategically placed concrete fin walls in the landscape, meticulous interior millwork objects, and substantial feature skylights define private living zones on an otherwise open main level. Polished, heated concrete floors run continuously throughout. An exposed wood roof with jewel-like steel connections runs the length of the house, extending generously beyond large expanses of commercial curtain wall glazing. The deep eaves offer protection from glare and direct weather penetration while framing views of the planted basin and maximizing natural illumination. A perimeter network of decks straddles this covered zone, further blurring the line between interior and exterior. Surrounding bamboo, rhododendrons, and Japanese maples become as much a part of the interior living areas as the client’s carefully selected pieces of furniture.

Connection between the main floor and a lower living area brings one of many delightful architectural moments in the form of a highly crafted steel and glass stair. Descending to the more sequestered zone below affords a fleeting glimpse of the creek and navigable landscape beyond. Access to this private outdoor environment is provided on the north side of the house through an integrated garden storage and potting area. This deep threshold contains all the tools required for the client’s landscaping penchant while marking the start of a rich site circulation sequence. A concrete path crosses over the slow moving water and threads south under the sculpted wooden belly of the house. Where previously the landscape had bounded interior volumes, the building skin now frames entry into the luscious outdoor realm. The house fulfills its ambitions as a gateway and the final living space is revealed as the site itself – one level below and a world away.

 

Architects: DIALOG
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Principal In Charge: Alan Boniface
Project Architect: Vance Harris
Area: 3,200 sqft
Year: 2011
Photographs: Kristopher Grunert
Intern Architect: Adrian Politano
Structural: Equilibrium Consulting Inc
Landscape: Hapa Collaborative
Geotechnical: Horizon Engineering
Kitchen Design: Modulnova
General Contractor: Treeline Construction

via

zv7qrnb

Add your voice ...

*