Toronto Residence by Belzberg Architects

aka “Stone Residence by Hagy Belzberg Architect”

L.A. Design origins use stacks of Irish limestone,
wrapped in zinc, glass and wall-to-wall walnut
to deliver a design winner in Toronto.


Driven by a fire that destroyed their home and further sparked by ideas spied in a design magazine,  a Toronto couple engaged Belzberg Architects of Santa Monica to recreate their Toronto home base.

Not quite the sought-after clone of Hagy Belzburg’s original LA design, Toronto Residence is attuned to the local, heavily treed ravine setting. The LA model is sited on a practically pool-table flat lot with few trees and also sports a tennis court and guest house.

The Toronto result is a very large home with a streetscape that belies the massive stacks of Irish limestone that ground it both inside and out. Zinc, wood and aluminum finishes are tied together with large expanses of glass. The large interior spaces are deftly carved into multiple living areas opening onto an inviting ravine setting and exterior spaces.

Belzburg’s original “Brentwood Residence” is also featured on Architourist.ca.


 

Toronto Residence by Belzberg Architects
Mapped By Architourist.ca

Toronto Residence by Belzberg Architects via Google Street View

Property Location

north Toronto, Ontario, Canada

north Toronto, Ontario, CA

Map Gallery:

Google and Bing maps deliver an interesting series for Toronto Residence:

  1. Bing Aerial: Current residence under construction
  2. Bing Aerial: Previous structure destroyed by fire
  3. Bing Bird’s Eye: NWSE views of previous structure destroyed by fire
  4. Google Aerial: Previous structure removed;  repairs apparently underway for collateral damage to neighbouring property

 

Toronto Residence by Belzberg Architects

From the architect:

Designed for a large double lot in a premier neighborhood in north Toronto, the project’s ambition is split between providing a space that can take advantage of the site’s abundant natural features and also serve as a hub for a growing international family. Large portions of glazing along with clean lines and simple volumetric proportions underscore the client’s interest in creating a space with an effortless flow between interior and exterior; in a climate that is not always conducive to this type of habitation. The interior layout of the house has been carefully crafted to provide an informal and inviting space with an understated sophistication. The architecture and landscape design at the front of the building have been choreographed to allow for an abundance of natural light and a feeling of airiness without sacrificing privacy. A simple, yet enduring material palette blends plaster and zinc cladding with various natural woods and stones.

 

Principal: Hagy Belzberg
Project Manager: Daniel Rentsch
Project Management/GC:  Wilson Project Management
Project Team: David Cheung, Barry Gartin, Cory Taylor, Chris Arntzen, Brock DeSmit, Lauren Zuzack, Aaron Leppanen
Interior Design: MLK Studio / Meg Joannides
Photography: © A-Frame /Ben Rahn and Stephen Elphick
Area: 10,000 sq. ft.
Completed: 2012

Awards: